SBP OG 2 IT Officer Past Papers

SBP OG 2 IT Officer Past Papers & Test Pattern. State Bank of Pakistan (SBP) OG-2 Past Paper for positions of Assistant Director (OG-2) under IT Officers Training Scheme.

OG-2 Verbal Reasoning MCQs:

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given lettered choices (A to D) below each.

1. Sara _________ the smell of gas in the kitchen.

A. developed
B. saw
C. determined
D. detected

2. Sunspots are known to cause ______ enormous increase in the intensity of the sun’s electromagnetic radiation.

A. an
B. a
C. some
D. one

3. The consumer price index lists _____

A. how a much cost every scooter
B. how much does every car cost
C. how much every car costs
D. how much are every car cost

Five lettered pairs (A toD) follow a related pair of words given in capitals. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair in capitals.

4. REFURBISH: WORN::

A. revive: exhausted
B. reward: outstanding
C. resume: interrupted
D. replace: stolen

5. PURIFY: IMPERFECTION::

A. align: adjustment
B. weary: boredom
C. disagree: controversy
D. verify: doubtfulness

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

6. ABOLISH:

A. exterminate
B. cancel
C. continue
D. hide

7. FINISH:

A. initiate
B. close
C. shape
D. perfect

Questions 8-10 are based on the following passage.

The supervisor would have to change his attitude towards people first. The staff under him must be perceived as human beings with feelings and needs. They are not autonomous within a complex work machinery. One of the greatest needs of today’s worker is to have a feeling that he is in control of his workplace and not vice versa. The best way is to satisfy this need as far as possible. He must feel firstly, that his work is meaningful. To do this the supervisor must delegate responsibility and give limited authority for the man to execute his job well.

The subordinate must be properly trained to assume responsibility and authority. Once he is ready to assume these he can be made accountable for his job. Very often supervisors assume all responsibility and accountability for fear of losing control of the workplace. This makes workers under him pawns in a vast chess-board. Delegating accountability gives the worker a purpose in life and the need to do a job well. Most important is to sit with each worker and chalk out common objectives and agreed norms to achieve them. This gives workers a security as to what is expected of them. When he has met his objectives he certainly has a feeling of achievement. This feeling of achievement is the greatest motivator.

8. Responsibility and accountability make a worker

A. tense and frightened
B. shirk his duties
C. vulnerable before his supervisor
D. do his job properly

9. Supervisors do not delegate responsibility and authority to their subordinates because

A. final responsibility is theirs
B. subordinates are not capable enough
C. they can’t trust their subordinates
D. they are apprehensive of losing their hold on the work place
10. Orientation of subordinates with common objectives and how to achieve them is

A. a must
B. not very important
C. not necessary at all
D. optional

OG-2 IQ MCQs:

11. The number missing in the series 2, 6, 12, 20, ?, 42, 56, 72 is:

A. 24
B. 30
C. 36
D. 38
E. 40

12. Luqman is 67 years old. His son Rameez is 29 years old. In how many years will Rameez be exactly half his father’s age?

A. 2
B. 5
C. 7
D. 9
E. 12

13. If BOOK = 43 and PEN = 35, COPY =?

A. 48
B. 60
C. 59
D. 79

14. If 4 X 5 = 1620, 3 X 8 = 924 then 7 X 6 =?

A. 1740
B. 1880
C. 4949
D. 4942

15. Identify the pair which is dissimilar to the others in the following?

A. Glass and Milk
B. Bottle and Drink
C. Radio and Transistor
D. Pen and Ink

OG-2 Subject related MCQs

16. The multimedia message sent by the SMTP is encoded through:
A. Signal
B. Binary
C. ASCII
D. Peer

17. TCP port used from SMTP is:
A. 35
B. 25
C. 15
D. 10
18. Synchronization is a process in which media stream is done through:
A. RTP
B. RPC
C. RTCP
D. FTP

19. Data link layer performs
A. Framing
B. Flow control
C. Error control
D. Channel coding

20. Which one of the following is generally focused in service transitions?

A. Configuration management
B. Event management
C. Security management
D. Availability management

21. Instead of focusing on development, IT service management focuses on:

A. IT definitions
B. IT operations
C. IT convergence
D. IT virtualization

22. Version of ITIL, that evolves to service life cycle view is:

A. Version 4
B. Version 3
C. Version 2
D. Version 1

23. Which one of the following is generally NOT focused during service design?

A. Release management
B. Availability management
C. Capacity management
D. Continuity management

24. Which of the following statements is NOT true about PL/SQL?

A. PL/SQL is a robust tool with many options.
B. PL/SQL is a case-insensitive programming language like SQL.
C. The features of PL/SQL programming are fetched from the Ada programming.
D. The PL/SQL run-time engine exists as a resource inside the SQL environment.

25. Which option in the following best explains Message Non-repudiation?

A. A user is verified prior to access to the system resources.
B. A sender must not be able to deny sending a message that he or she sent that message.
C. All users are given free access.
D. Message arrives at destination without corruption.


Read Also: SBP Statistical Officers Economic Analysts Past Papers


ANSWER KEY

1 D
2 A
3 C
4 A
5 D
6 C
7 A
8 D
9 D
10 A
11 B
12 D
13 C
14 D
15 C
16 C
17 B
18 C
19 D
20 A
21 B
22 B
23 A
24 D
25 B

Share this:

Leave a Comment