Verbal Intelligene Ability Questions for PAF ARMY NAVY Tests

Verbal Reasoning MCQS

Verbal Intelligene Ability Questions for PAF ARMY NAVY Tests solved online practice and mock. Online test preparation for paf, navy and army jobs.

1 ) Pick up the correct synonyms of the given word: Untie
A. Unfold B. Undo
C. Un-change D. Delete

Ans: B

2 ) Choose the opposite to the given word: Tentative
A. Urgent B. Immediate
C. Developed D. Final

Ans: D

3 ) Fill in the blanks using appropriate word from the given option: Your Problem ________ using this method
A. Will not be solve B. No one will not solve
C. Will not solve D. Will not be solved

Ans: D

 

4) Complete the sentence using “Key word and Elimination method: While on a routine fight, the aircraft was hit by a
missile and ______ into flames.
A. Caught B. fired
C. Blew D. Burst

Ans: D

5 ) Complete the sentence using “Key word and Elimination method”: Authority ________ when it is not supported by
moral purity of its users.
A. Prevails B. Crumbles
C. Wait D. Empowers

Ans: B

6)elect the appropriate word for the same analogy: Breakfast is to Lunch as Lunch is to_______?
A. Meal B. Breakfast
C. Fast D. Dinner

Ans: D

7)Select The Correct Answer: If fossils were creatures, mummies would be ________?
A. Dried up bodies B. Mothers
C. Dead bodies D. Human beings

Ans: D

8)Choose the word pair of same relationship keeping in view “Word: Poetry”
A. Planet: Sun B. Dictionary: Letter
C. Note: Music D. Wheat: Food

Ans: C

9)Choose the correct alternative from the four options: Our flight was ________ from Multan to Lahore
A. Diverted B. Shifted
C. Deflected D. Reverted

Ans: A

10)Choose the correct alternative from the four options: He is very _____ on meeting on foreigners and befriending them.
A. Keen B. Fond
C. Insistent D. Anxious

Ans: A

11)Two fifth of a certain number is 30. What is the number
A. 25 B. 75
C. 50 D. 150

Ans: B

 

1.What is antonym for DELETERIOUS
A. Numerous B. Eradication
C. Vibrating D. curative

Ans: D

2) What is antonym for SPURIOUS
A. authentic B. Feigned
C. Mock D. poisonous

Ans: A

3) What is analogy for TENT : THEOLOGIAN
A. Predecessor : heir B. Hypothesis : scientist
C. Recluse : rivalry D. Arrogance: persecution

Ans: B

4) What is analogy for BADMINTON : SHUTTLECOCK
A. Wicket : cricket B. Bridge : billiards
C. Stick : golf D. Hockey : puck

Ans: D

5) The teacher made the seventh class students stand in their desks for the rest of the class when they answered a
question_____________________.
A. . conventional … wrong B. enthusiastic … truthfully
C. eccentric … incorrectly D. avuncular … fleetingly

Ans: C

6) Yasmin enjoyed eating both meat and vegetables; she considered herself a(n) ___________________.
A. carnivore B. vegetarian
C. gluttonous D. omnivore

Ans: D

7) Shahid and his subordinates regard ________________as a (n)_______________for the year 2000,
A. millennium…misnomer B. imprecation…moniker
C. bruit…bellwether D. euphoria…malaise

Ans: A

8) After a large Friday dinner, Salma’s family was _________________________.
A. Satiated B. Argumentative
C. Restless D. assiduous

Ans: A

9) The factory’s automated equipment obviates some job functions, and so layoffs are now
A. Unlikely B. Illusory
C. Expected D. Theoretical

Ans: C

10) The _____________________soldier______________ at the idea he was to go to battle.
A. luckless — rejoiced B. youthful — retired
C. unwilling—recoiled D. frail — relapsed

Ans: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *